“Ianza Art Inter-Cultural” o fundaţie care-şi propune să revoluţioneze viaţa culturală din Valea Jiului şi-a marcat începutul la standarde înalte

by admin / Tuesday, 25 June 2013 / Published in Presa scrisa

Aşa cum prevesteam în avancronica publicată săptămâna trecută, prima acţiune culturală derulată sub egida nou înfiinţatei fundaţii “Ianza Art Inter-Cultural” a stârnit un interes deosebit pentru iubitorii artelor vizuale din Valea Jiului, marcând şi câteva premiere notabile în acest sens. În primul rând, este pentru prima dată când micuţa galerie de artă de la Casa Studenţilor din Petroşani reuneşte o expoziţie comună a unor artişti plastici din Valea Jiului şi Germania. De asemenea, este pentru prima dată când valoarea cumulată a lucrărilor expuse (evaluate între 500 şi 5000 de euro) într-o galerie de artă din Valea Jiului atinge valoarea de 100.000 de euro. Tot pentru prima oară, o expoziţie de asemenea valoare este prezentată mai întâi iubitorilor de artă şi potenţialilor colecţionari din Valea Jiului, înainte ca ea să fie expusă în locaţii mai pretenţioase: galeriile de artă din Hunedoara şi, mai ales, galeriile de artă “Orizont” din Bucureşti, urmând ca, în fine, expoziţia să fie prezentată şi la galeriile de artă din localitatea germană Kronach.
Nu este de mirare că toate aceste premiere, au generat şi prezenţa la versinajul de săptămâna trecută a unor personalităţi locale din mediul cultural, politic, administrativ şi de afaceri care nu sunt, de regulă, prezenţe constante ale vernisajelor de arte vizuale din Valea Jiului, dar care sunt cunoscuţi ca fiind iubitori ai artei de bună calitate: Tiberiu Iacob Ridzi, Gheorghe Ile, Emil Părău, Georgel Lascăr, Dorina Pleşcan, Aron Dumitrescu, Costel Avram, Adrian David, Dumitru Răscolean şi alţii.
Prezenţa la acest prim eveniment al Fundaţiei Culturale “Ianza Art Inter-Cultural” (care-şi propune să devină un pol principal al culturii din Petroşani şi Valea Jiului, prin transformarea edificiului istoric al celebrei Case Ianza de pe str. Timişoara din centrul Petroşaniului într-un veritabil centru cultural şi spiritual al României), a unui public numeros şi entuziast reprezintă o garanţie în plus a factorului de succes pe care-l prezintă acest proiect. “Am fost plăcut impresionat de inte-resul pe care l-a avut proiectul de debut al fundaţiei noastre, de aprecierile pe care le-am primit şi mai ales de dorinţa multor oameni interesaţi de proiectele culturale pe care le avem în vedere în cadrul Fundaţiei Ianza Art Inter-Cultural”, a declarat artistul plastic Cristian Ianza, preşedintele Fundaţiei.
Între posibilele parteneriate culturale ale anului 2013 iniţiate de Fundaţia Ianza Art Inter-Cultural, se disting cele legate de restaurarea castelului Ianza şi deschiderea, în cadrul acestui edificiu, a unei galerii de artă, dar şi a unei biblioteci de artă şi a unor spaţii de creaţie corespunzătoare ori cele legate de organizarea unor tabere de creaţie artistică internaţionale, prin intermediul relaţiei de colaborare deja stabilite cu artişti din regiunea Kronach din Germania (dar nu numai !).
Un alt semnal pozitiv a fost lansat de primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile care a lansat deja conducerii Fundaţiei in-vitaţia de a se implica în organizarea unei expoziţii internaţionale de arte vizuale la Vulcan, în vara acestui an, în cadrul manifestărilor tradiţionalei “Nedei vulcănene”.
În concluzie, într-o fericită coincidenţă, la aniversarea a 110 ani de la punerea pietrei de temelie a Casei Ianza din Petroşani, de numele acesteia se leagă un nou început pentru viaţa culturală a Văii Jiului. Un început care se anunţă de bun augur şi, mult mai important, care se doreşte a fi de cea mai înaltă clasă.

de Tiberiu Vintan

TOP