Ianza Art Inter-Cultural între promisiune şi realitate

by admin / Tuesday, 25 June 2013 / Published in Presa scrisa

În urmă cu jumătate de an, mai precis în luna ianuarie (cu puţin timp după “sfârşitul lumii”) se năştea la Petroşani Fundaţia Culturală “Ianza Art Inter-Cultural”. O fundaţie non profit care, prin efortul financiar şi din dorinţa artistului plastic Sergiu Cristian Ianza, se doreşte a fi cadrul care face posibilă împlinirea unei dorinţe şi devenirea unui vis realitate. Şi anume acela care va face mult bine Văii Jiului prin Cultură, ducându-i numele peste hotare, prin cei care vor veni aici şi prin ceea ce tinerii noştri vor crea şi vor arăta altora.
Chiar dacă la prima lectură, cele de mai sus par cuvinte mari, având ocazia să trăiesc, pas cu pas, atât la propriu cât şi la figurat, tot ceea ce s-a întâmplat în acest interval de timp, mă simt obligat să recunosc că, uneori, cuvintele, chiar şi cele mari, sunt depăşite de realitate.
Este şi cazul concret al evenimentelor artistice desfăşurate sub genericul fundaţiei lui Cristian Ianza, care au avut loc în această primă jumătate de an.
Începutul a fost expoziţia fanion, intitulată sugestiv “Început”, din ianuarie, organizată la Casa de Cultură a Studenţilor din Petroşani, o locaţie ce găzduieşte cu generozitate numeroase evenimente culturale pe întreg parcursul anului. Expoziţia a oferit publicului lucrări de pictură, grafică, sculptură şi ceramică, realizate de artişti din Germania şi din Valea Jiului. A fost un prim pas în dorinţa de apropriere dintre două grupuri de creatori de frumos care, deşi nu se cunosc între ei, au un limbaj comun: arta.
Exact în aceeaşi formulă au urmat alte expoziţii, având ca locaţii Galeria Municipială Hunedoara, Sala “Orizont” din Bucureşti, aparţinând Uniunii Artiştilor Plastici din România, apoi Muzeul Municipal din Curtea de Argeş şi, nu în ultimul rând, cel mai recent eveniment, desfăşurat în perioada 16-29 mai, în oraşul Kronach din Bavaria, Germania.
Acesta a fost de fapt punctul culminant al turneului artistic, gândit şi susţinut de către Fundaţia Ianza, când lucrările creatorilor din Germania au ajuns acasă, iar creaţiile celor din Valea Jiului au avut privilegiul de a fi admirate şi apreciate de un public avizat şi deschis la orice experienţă de acest gen. A fost un fericit prilej ca numele municipiului Petroşani să fie rostit şi comentat prin prisma mesagerilor săi culturali. E mult, e puţin ?
Acest început a deschis dorinţa tuturor celor prezenţi pe simeze să gândească un nou prilej de cunoaştere, o apropiere la propriu, în cadrul unor tabere de creaţie şi a unor noi evenimente culturale comune. Nume precum Eugen Bencău, Angelica Pîrvu, Daniela Paşca, Petrică Birău, Sorin Oprea, Simonel Bucur, Titus Blaj, alături de cunoscutul Cristian Ianza, au fost prezente atât în atenţia publicului vizitator, cât şi în ziarele din regiune. Nu mai puţin de 3 articole au apărut, într-un interval de o săptămână, dintre care un amplu reportaj, despre activitatea şi intenţiile curajoase ale grupului de artişti de la Petroşani.
Oameni de cultură şi oficialităţi ale locului au promis că această primă legătură nu va rămâne un eveniment singular. Asemenea schimburi culturale sunt dorite de ambele părţi, ca un fericit prilej de cunoaştere şi apropiere reciprocă. Mai multe comentarii şi imagini, pe marginea acestui subiect, vor putea fi urmărite, de altfel, de publicul interesat, în cadrul emisiunii “Exclusiv” de joi 20 iunie 2013, la Televiziunea Kapital.
În loc de concluzie, aş comprima totul în cât mai puţin cuvinte şi asta pentru că imaginile fac mult mai mult, atunci când este vorba despre artele vizuale. Cincisprezece artişti, cinci oraşe, două ţări, multă lume iubitoare de artă, presă scrisă, audio-vizual. Toate acestea au un singur numitor comun: Valea Jiului, dar mai ales, Petroşaniul, locul unde se află sediul Fundaţiei Culturale Ianza, de unde a pornit totul. Totul, adică o nebunie frumoasă care, cu sau fără concursul unora, va rămâne o pagină în mica istorie culturală locală. Şi asta pentru că singurul lucru care rămâne, după ce am uitat tot ce am învăţat în viaţă, este cultura.

de Sorin Oprea

TOP