Despre noi

Familia Ianza este una dintre puținele familii care și-au pus amprenta asupra dezvoltării Petroșaniului, de numele acesta legându-se și unul dintre simbolurile acestui oraș.

Situată în inima municipiului Petroşani, “Casa Ianza” este poate cea mai cunoscută clădire din oraş. Ctitorită în 1903 de Vasile Ianza – prim pretor al plășii Petroşani şi mai apoi, primul subprefect şi prefect român al judeţului Hunedoara după Unirea de la 1 Decembrie 1918 – “Casa Ianza” şi-a pus amprenta asupra Petroşaniului, prin poziţia, dar mai ales prin arhitectura sa specială.

După 20 de ani de controverse şi peregrinări prin instanţe, “Casa Ianza”, ca de altfel majoritatea clădirilor de pe str. Timişoara care, împreună, alcătuiesc celebra “colonie Ianza” au revenit proprietarului lor de drept. Artistul plastic Sergiu Cristian Ianza doreşte ca acolo, în colonia Ianza, să pulseze la intensitate maximă centrul cultural al municipiului Petroşani şi (de ce nu?) al Văii Jiului. În acest scop, Cristian Sergiu Ianza, împreună cu câţiva prieteni şi susţinători, cu toţii iubitori ai artelor frumoase, au decis să înfiinţeze o fundaţie culturală, Ianza Art Inter-Cultural Petroșani,  care să funcţioneze în “Casa Ianza”, o clădire care, în scurt timp, se va transforma într-o adevărată casă a artelor.

Pe siteul fundației noastre găsiți detalii despre proiectele pe care ni le propunem, precum și imagini de la evenimentele pe care le-am organizat. Vă așteptăm cu interes sugestiile, pe care ni le puteți împărtăși folosind secțiunea contact.

TOP