Castelul Ianza se va transforma în Centrul Cultural municipal Petroşani / Fundaţia „Ianza Art Inter-Cultural” vrea ca epicentrul culturii din Valea Jiului să fie la castel

by admin / Tuesday, 25 June 2013 / Published in Presa scrisa

Poate sună extravagant, dar, totuşi, avem speranţa ca Fundaţia „Ianza Art Inter-Cultural” să realizeze ce şi-a propus: un centru cultural, aşa cum există în toate marile oraşe. Un centru care să-i reprezinte pe toţi artiştii din Valea Jiului. Cultura din Vale avea nevoie de un loc al ei, iar dacă acesta va fi castelul Ianza, cu atât mai bine. Ca să marcheze demara­rea proiectului, dar şi înfiinţa­rea fundaţiei, membrii fon­da­tori au organizat o expozi­ţie sugestiv denumită „Început”, unde sunt expuse operele sculptorului Cristian Ianza şi a colegilor de breaslă din Germania şi din Vale. 

În 6 luni s-ar putea să avem o nouă imagine a castelului
Familia Ianza, care deţine castelul, şi care, la un moment dat, a dorit vânzarea acestuia, face un efort financiar şi renovează imobilul de patrimoniu. Fără îndoială că este una dintre cele mai frumoase clădiri, pe care o vedem, de la an la an, parcă stingându-se pe picioare.
„Vom vopsi mai întâi gardul, apoi vom arăta şi leopardul care se ascunde înăuntru”, a spus în glumă Cristian Ianza. După ce reabilitarea castelului va fi finalizată, Cristian Ianza promite că se va ocupa de exportul şi importul artei la Petroşani. „Pasarela” culturală va fi făcută, în primul rând, spre Germania, ţara în care artistul a lucrat multă vreme.
„Având de pe acum un fond financiar, o experienţă plastică şi expoziţională, precum şi cercul destul de larg al unei lumi artistice de bună calitate, mă determină să fiu convins că, sub egida acestei fundaţii, putem transforma centrul oraşului Petroşani, aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, în comunităţile care se respectă, într-un centru al culturii şi al artelor”, a spus Cristian Ianza.
Expoziţia internaţională  „Început”, vernisată ieri seară, reuneşte lucrări ale unor artişti de primă mână din Valea Jiului, care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Eugen Bencău, Petru Birău, Titus Blaj, Simonel Bucur, Sorin Oprea, Daniela Paşca,
Angela Pârvu, Cristian Ianza, dar şi ale unor  artişti germani contemporani precum Peter Bannert, Horst Böhm, Walter Busch, Gila Dressel, Doris Hofmann, Helmut Schäl şi Karin Schöntag.
„În urmă cu 110 ani, în 1903, se punea piatra de temelie a celei mai interesante clădiri, cea mai apreciată, fotografiată, admirată, din Petroşani şi chiar din Valea Jiului: Casa Ianza.  Astăzi, strănepotul primului prefect de naţionalitate română de Hunedoara, Vasile Ianza, pune piatra de temelie a unei fundaţii de care Valea avea mare nevoie. Casa Ianza va deveni Centrul Cultural al municipiului Petroşani. Cultura este lucrul de bază a unei localităţi civilizate. Casa Ianza se va transforma într-o casă a artelor”, a spus, pe scurt Tiberiu Vinţan, unul dintre fondatori. Alături de acesta s-au aflat au stat Lavinia Hulea – directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Petroşani, Sorin Oprea şi Ilie Pintea, toţi membrii ai aceleiaşi fundaţii.
La deschidere au luat cuvântul primarii Tiberiu Iacob-Ridzi şi Gheorghe Ile, care au apreciat acest demers îndrăzneţ. Cu toate că nu sunt cunoscători ai artei, şi aceştia susţin demersurile în domeniu. Nu ne rămâne decât să-i vedem în exerciţiul… funcţiunii.
de Alina PIPAN
TOP